Audiobewerking

Sound design/Audio mixage/Geluidsafwerking

George Lucas zei ooit dat geluid 80 procent van de beleving van film bepaalt. Ware woorden!

Een videoproductie levert honderden en soms duizenden beeldfragmenten op. En net zoveel stukjes audio, die samen uiteindelijk de soundtrack van de film gaan vormen. Veel mensen denken bij het woord soundtrack aan filmmuziek, maar dat is niet terecht. Het is het verzamelwoord voor al het geluid in een film. De muziek wordt aangeduid met het woord score.

Het monteren van video is een vak apart. Veel editors concentreren zich vooral op het beeld en veel minder op het geluid. Na de montage sturen ze het geluidsmateriaal daarom vaak naar mij (een beeldversie en een AAF of OMF file). Ik optimaliseer het audio door audio toe te voegen, ruis te verwijderen en/of door slecht geluid te vervangen. Daarnaast monteer ik de muziek zodat het past bij het beeld.  Natuurlijk werk ik volgens de modernste norm r128 en Nuendo 11 is mijn digitale werkruimte.

Een paar voorbeelden. Van Harold Houdijk kreeg ik dit filmpje en ik stelde voor de stem van Marjolein Haasnoot te repareren. Hieronder de resultaten.

Dit is een stukje van het origineel:

En dit na de opknapbeurt:

Een bezoekje aan Marjolein om haar tekst op te nemen maar toen was het ook wel meteen mooi!

Over Beleving

Voor Gers magazine maakte Grandioos Media een film voor de marathon. Ik mocht het geluid afwerken. Onderstaand hoor je de aangeleverde versie en daarna wat ik ervan gemaakt heb.

Origineel

En de gemixte versie

Voor deze film heb ik onder meer geluiden toegevoegd uit mijn geluidseffecten library.

Met dank aan Suzanne Grandia, Alexander Aertgeerts, Robert-Jan Brouwer en Gers. Het filmpje is inmiddels meer dan 65.000 keer bekeken.