2022 Digital Cinema Package (DCP)

Een DCP is nodig om een film of videoclip in een bioscoop te vertonen.

Een DCP is een folder waarin een aantal bestanden staan, die indien goed gemaakt, gezamenlijk een DCP vormen die afspeelbaar is door een Digitale Bioscoop projector. Een DCP is niet zomaar even te maken, allereerst dient het bronmateriaal aan bepaalde eisen te voldoen. Er zijn resolutie, framerate, audiochannels en audio levels. Als deze goed zijn kan de DCP gemaakt worden.

Ik zorg natuurlijk dat het bronmateriaal gecheckt wordt en eventueel aangepast wordt om tot een goede DCP te komen.

Een DCP player is nodig om te controleren of de DCP goed is. Als er geen speler is kan je de DCP alleen in de bioscoop checken wat tamelijk omslachtig is. Ik ben in het bezit van een speler.

Als je het echt wil weten! Een DCP wordt vanaf een server in de Projector geladen om af te spelen. De projector slaved aan de framerate van het bestand. Dit werkt perfect. Je kan een laptop, Macbook, iMac aan de projector aansluiten via HDMI of SDI. Een bestand afspelen lukt prima behalve dat de framerate van de HDMI of SDI ingang wordt overgenomen door de projector. Helaas loopt een laptop, Macbook of iMac op een interne klok die zomaar anders kan zijn dan de klok (framerate) van het bestand. Dat kan je ook zien aan de refreshrate van het scherm. Dat is of 50 of 60 Hz. Dat is altijd ietsje anders dan de framerate van je bestand (zelf 25 fps wijkt iets af van 50Hz. Zelfs als lijkt dit te kloppen, twee klokken lopen nooit gelijk). Er worden frames van het bronbestand op een timing van het scherm gelegd, die komen nooit overeen. Hoe netjes je dit ook wil regelen, er zullen altijd frames geskipped of gedubbeld worden waardoor in bewegingen schokjes zitten. Geen enkele software verandert de timing van de Laptop of Mac naar de timing van je bestand. Wel kan het als je een ander HDMI interface gebruikt, b.v. van Black Magic. Dan heb je Premiere Pro nodig b.v. om je bestand goed getimed op dat interface af te spelen. Mogelijk is er ook andere software die deze interface ondersteunt. Makkelijker is een DCP 🙂