Streamen is gratis
Streamen op zich is het indrukken van een knop op je laptop en dat is gratis. Wat je dan hebt, is een live lijn naar naar Youtube, Vimeo, Facebook, etc. Jouw publiek kan dan live zien en horen wat je “uitzendt”. Het heeft iets weg van het uitzenden van een televisieprogramma.
Wat heb je minimaal nodig om “live” uit te zenden
Het klinkt allemaal heel simpel zelf iets uitzenden, maar daar komt toch echt meer bij kijken. Het maken van een live televisieprogramma is namelijk complex. Zelfs als je alleen maar een simpele presentatie wil laten zien, ook al gebruik je daarvoor Powerpoint. Gebruik je bijvoorbeeld maar één camera dan is het gewoon saai om naar te kijken. En dat is vaak niet wat je wilt. Eigenlijk wil je niet dat een camera jouw Powerpoint laat zien, maar wil je de presentatie direct plaatsen op een stream. Makkelijk gezegd, maar daar zijn nogal wat technische handelingen voor nodig.
Ook moet er voldoende licht zijn, liefst licht waardoor alles wat je wilt uitzenden er ook mooi en professioneel uitziet. Het is ook belangrijk dat je stem, of de presentatorstem, luid en duidelijk te horen is. Daar heb je microfoons voor nodig, die dan weer netjes afgeregeld moeten zijn door een geluidstechnicus. Dit geldt ook voor het geluid uit je Powerpoint, de filmpjes en muziekfragmenten die je wilt laten zien.
Maar er kan meer
Alles wat op de presentatie computer te zien is, kan in beeld komen, dus ook zoom gesprekken, skype gesprekken, Teams meetings, filmpjes en muziek. Voor live gesprekken zijn nog wat extra technische zaken nodig. Vaak wordt gevraagd of er een live chat mee kan lopen, zodat kijkers meteen vragen kunnen stellen. Dat kan, maar hou er rekening mee dat de stream vaak een vertraging heeft. Op YouTube kan dat variëren tussen enkele seconden tot wel 30 seconden. Live reageren is dan lastig. Op Vimeo is dat maar enkele seconden. Een chatbox maak je zelf aan. De presentatie computer om life te kunnen chatten kunnen wij leveren. Hou er rekening mee dat een livestream over de gehele wereld bekeken kan worden. Belangrijk dat de livestream er dan ook goed uitziet met de vormgeving van je bedrijf. Er kunnen live naamtitels in beeld gebracht worden, zodat kijkers ook weten wie er aan het woord is. Deze moeten vooraf gemaakt worden. Om alles in goede banen te leiden heb je een regisseur nodig, die ook moet weten wie wanneer te zien is zodat de juiste titel bij de juiste persoon te zien is.
Wat heb je nodig
Nog niet zo heel lang geleden had je voor dit soort producties een vrachtwagen met apparatuur en personeel nodig.
Naast alle technische mogelijkheden zijn voor de operationele uitvoering al snel de inzet van een regisseur, cameraman, geluidstechnicus en iemand die de presentatie computer bedient nodig.
Voorbeeld van een live stream:
Dit is de livestream vanuit zaal 1 van Lantarenvenster tijdens het AFFR 2020. Let op de live tour door een straat in Rotterdam op ca 23:45 min. Deze tour kwam live via facebook binnen.
Wat is er voor jouw stream nodig?
Je hebt onderstaand lijstje al snel nodig:
- Een grote monitor of scherm achter de presentator voor de powerpoint of andere visuals zoals logo’s.
- Een tweede monitor die voor de presentator zichtbaar is, anders staat de presentator steeds met zijn rug naar de camera’s of publiek.
- De beelden op deze monitors komen uit een computer, een laptop met HDMI-aansluiting. Deze sluiten we aan zodat deze ook rechtsreeks op de stream kan worden geschakeld. Er is iemand die deze computer bedient.
- Een lichtset om de presentator er mooi uit te laten zien, terwijl we toch nog het grote scherm kunnen zien.
- Een lavalier microfoon voor de presentator, headset, statief of handmicrofoon. Wat hij maar prettig vindt.
- Minstens twee camera’s zodat de wisselende beelden een aangename kijkervaring geven. Een cameraman bedient een camera, de andere staan vast ingesteld.
- Een Video switcher waar de camera’s op aangesloten worden en ook de presentatie computer. Deze switcher wordt bediend door een regisseur die de juiste beelden voor zet. Ook is er de mogelijkheid om b.v. een film af te spelen uit de presentatie computer of rechtstreeks op de stream.
- Een mengpaneel waarmee de microfoon(s) worden afgesteld en op het juiste volume gezet worden. Ook het geluid van de presentatie computer wordt hier op het juiste volume gezet zodat de presentatie stem altijd goed te horen is ook als er muziek afgespeeld wordt. Deze wordt bediend door een geluidstechnicus. Deze geluidstechnicus zorgt er ook voor dat geluid uit de presentatiecomputer hoorbaar is voor de presentator. Mogelijk zal er ook wat publiek zijn, die willen natuurlijk ook goed horen wat er gezegd of afgespeeld wordt.
- Wat er vaak vergeten wordt is dat er voor er echt wat live te zien valt de stream al wel werkt. Je wil dan laten zien wat er gaat komen en van wie dat komt. Dus een logo met tekst “we beginnen over enkele ogenblikken” is dan voldoende. Ook als de stream stopt wil je dit laten zien als laatste beeld met “bedankt voor het kijken”.
- Van belang is nog dat als je live events wil laten zien, dat zijn zoom gesprekken, Skype gesprekken, teams meetings etc, dat daar accounts voor nodig zijn, uitnodigingen verstuurd moeten worden die horen bij de juiste accounts.
Aantal personen:
- Presentator
- Regisseur
- Iemand die de presentatie computer bedient (Zoom, Skype, Teams, Powerpoint, Pages etct etc)
- Cameraman
- Geluidsman